Dodaj przedmiot

Szczegóły wymiany

Status Wymiany:
Czeka na wysyłkę

Wybrana forma wysyłki:
list zwykły priorytetowy

Data zamówienia: 2023-09-10 19:59

Moje życie we Francji

Stan: bardzo dobry / prawie jak nowy

czytana trzy razy, co widać wyłącznie na grzbiecie książki, zagniecenia od otwierania

250PKT 25,00zł

Forma wysyłki

list zwykły priorytetowy, odbiór osobisty: Stargard Szczeciński

Zasięg wysyłki

Polska

Czas realizacji

3 dni robocze

Zobacz pełny opis »

Szczegóły przedmiotu

  • Autor: Child Julia
  • Tłumaczenie: Sak Anna
  • Gatunek: Literatura piękna
  • Format: miękka okładka
  • Rok wydania: 2010
  • Język: polski
  • Wydawca: Literackie
  • Opis fizyczny: 476 s. ; 12.5x20.0cm

Opis przedmiotu

Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy „Julie i Julia” z Meryl Streep w jednej z głównych rół.
Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia, włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!
Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.
To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (…). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu – pisze Julia Child.

Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego „Francuski Szef Kuchni” oraz słynnej książki kucharskiej „Francuska sztuka gotowania”. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów. Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.
Ostatnia zmiana: 2015-06-20 18:14

Zgłoś naruszenie

Komentarz Wystawiającego

Wystawiający nie skomentował jeszcze tej transakcji

Komentarz Zamawiającego

Zamawiający nie skomentował jeszcze tej transakcji

Wystawiający

Zamawiający

Katalog przedmiotów